terugkadertekst WIC
Maritiem programma    Over ons      Actueel      Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed     Contact     Colofon          english version          print versie

Witte Corneliszoon de With

De naam van vice-admiraal Witte Corneliszoon de With - de leider van de expeditie naar Brazilië - kennen de meeste mensen hooguit van straatnaambordjes. Toch was Witte de With in de 17e eeuw één van de markantste zeehelden van Nederland.*

De vice-admiraal was een kleurrijk man. Zijn grote mond en botte kritiek op alles en iedereen zijn grootste struikelblok. Zijn onbesuisde dapperheid in het gevecht werd echter door vriend en vijand geroemd. Desondanks moest hij zich herhaaldelijk verantwoorden voor de krijgsraad. Na de Braziliaanse expeditie, waarin ‘De Utrecht’ zou vergaan, werd hij zelfs vastgezet en beschuldigd van insubordinatie en desertie.
De loopbaan van De With is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Witte was - net als ‘Forrest Gump’ (Tom Hanks) in de gelijknamige film - zo’n beetje bij elke (maritiem) historische Hollandse gebeurtenis aanwezig en dat begint al vroeg.

* Over het leven van Witte de With is vier jaar na zijn dood een biografie uitgebracht door zijn schoonzoon Walter van der Haegen. Een subjectieve bron die toch zonder twijfel de ervaren werkelijkheid van de vice-admiraal weergeeft.