terug
Maritiem programma    Over ons      Actueel      Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed     Contact     Colofon          english version          print versie

Stavoren

Een van de oudste steden van Nederland is Stavoren in Friesland. Stavoren was in de Middeleeuwen lange tijd de belangrijkste handelsnederzetting in Friesland, belangrijk genoeg om door de Vikingen geplunderd te worden. In de wateren rond  het huidige stadje zijn veel maritieme resten te vinden. Er liggen een aantal wrakken, soms met een hoge archeologische waarde.

Het wrak de Stavoren 17 bijvoorbeeld is een belangrijke schakel in de vraag met wat voor schepen men voer in de (late) Middeleeuwen als prelude naar de Gouden eeuw.

Een deel van de Middeleeuwse stad is door de Zuiderzee verzwolgen. Vooral  het  klooster van Odolphus spreekt hierbij tot de verbeelding. Het Maritiem Programma is betrokken bij onderzoek naar de wrakken rond Stavoren en de zoektocht naar het klooster. Hieronder volgt een historische schets van Stavoren, waarbij op verassende wijze alle onderwerpen in dit magazine samen lijken te komen.

Braun
stadzegel

auteur: Will Brouwers


Zie ook : waardestelling Stavoren 17