Maritiem programma  |   MP projecten | wrakken in databases  |  MP in de media   |   publicaties   |  nieuws   |  contact

  Maritiem programma >> beleid nationaal

Beleid internationaal

Door de drang van Nederlanders om overal ter wereld handel te drijven en daarmee grote winsten te behalen, liggen hun scheepswrakken overal ter wereld. Van sommige van deze scheepswrakken vindt Nederland dat zij nog altijd het eigendom heeft. Denk aan de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Admiraliteit (de Marine). Het gaat om schepen die een deel van onze eigen geschiedenis vertegenwoordigen en waar we verantwoord mee om moeten gaan.


Landen met Nederlandse scheepswrakken

Internationale samenwerking

Bescherming en onderzoek van Nederlands erfgoed buiten onze wateren wordt altijd samen met het land gedaan waarin de vindplaats ligt. Dat betekent dus vaak onderhandelen. Onderhandelen kan tussen de twee landen gebeuren (bilateraal) of in een groter verband. In het laatste geval ontstaan er grote internationale verdragen zoals de UNESCO Conventie voor de Bescherming van het Onderwater Cultureel Erfgoed uit 2001.

Internationale partners

Binnen het Maritiem Programma houden we het internationaal beleid nauwlettend in de gaten en proberen er waar mogelijk ook onze invloed uit te oefenen. Belangrijke partners binnen het internationale beleid zijn onder andere het Directoraat Cultureel Erfgoed en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën (Domeinen).

  Zie ook:Gerelateerde projecten

Maritiem programma e-magazine


maritiem programma op facebook